Blogg

RSS

Materialval vid köp av skoblock

15 May 2014

Det finns mängder av olika modeller av skoblock i olika material. Vi tänkte gå igenom lite olika material och beskriva fördelar och nackdelar. Vi kommer inte gå in närmare på konstruktion utan det hittar du istället på vår förstasida.

 

 1. Skoblock i plast ( Sämsta alternativet enligt oss )
  Några av de vanligast förekommande skoblocken ser ut som blocken på bilden nedan.
  Dessa är tillverkade i tunn plast. Plast är ett "dött" material vilket gör att det inte på något sätt drar åt sig fukt eller påverkar lukten.


 2. Skoblock i behandlat trä (näst sämsta alternativet enligt oss)


  I vissa fall väljer tillverkaren att lacka eller måla skoblocken. Vad som då sker är att lacken eller färgen skapar en tät hinna över det material (oftast trä) som skoblocken är gjorda av. Detta gör materialet "dött" vilket innebär att det inte drar åt sig vatten om skorna är blöta och inte heller svett om man gått en längre sträcka.
  Skoblock som är behandlade på detta sätt är alltså inte att föredra då de är av betydligt mindre nytta än skoblock utan någon form av ytbehandling. Det är lite som att jämföra med kvinnor eller män som sminkar sig, innan man tar på en fuktighetskräm på kvällen tvättar man bort sminket för att det inte skall ligga som ett lager på huden och för att fuktighetskrämen skall kunna tränga in i huden.
  Lackning eller målning skall inte förväxlas med betsning. Betsning av trä är en mildare form av behandling som gör att porerna i det aktuella träslaget fortfarande är öppna vilket gör att träslaget behåller sina naturliga egenskaper.


 3. Skoblock i obehandlat trä ( det absolut bästa materialvalet enligt oss)

  Det enligt oss bästa valet av material är helt obehandlat trä. Detta gör att skoblocken har förmågan att dra åt sig fukt eller vätska om skorna är blöta eller svettiga. En helt blöt sko torkar förstås inte helt bara av att man sätter i ett skoblock, men det motverkar att det ligger fukt under lång tid mellan lädret i skorna och skoblocket.
  Vilket träslag skoblocken är av är inte lika viktigt som att det just är obehandlat trä det handlar om. Vanliga träslag är cederträ samt lönn och bok.
  Fördelen med cederträ framför de övriga är att cederträ dels har en angenäm doft vilket dom flesta tycker luktar bättre än ett par väl använda skor samt att cederträ hjälper till att hålla skadedjur som t.ex silverfiskar borta.
  Har man således sina skor i garderoben med skoblock i cederträ i så kan skoblocken även göra dina kläder glada och inte bara dina skor.

Välkommen till skoblock.se

3 Apr 2014

Varmt välkommen till skoblock.se.
Här är tanken att vi skall informera om skoblock, dess funktion och var du bäst handlar dessa sett till kvalitet, leveranstid, pris och kundservice.
Vi kommer att uppdatera sidan kontinuerligt när vi har ny och spännande information att dela med oss av.

Det går också bra att maila oss om du har några önskemål kring vad du önskar att vi skriver mer om.

Återigen varmt välkommen till skoblock.se!